DuraVision referencia: FullDepth

Jobb víz alatti képek az EVS1VX képoptimalizáló rendszernek köszönhetően

Víz alatti drón

A 2014-ben alapított FullDepth drónokat fejleszt és gyárt a víz alatti felméréshez és ellenőrzéshez a mindennapi használatra. A DiveUnit300-zal a középpontban a vállalat víz alatti drónjait számos területen használják, többek között gátak, kikötők, tengeri szélerőművek és halászati zátonyok infrastrukturális ellenőrzésére. Alacsony költséggel üzemeltethetők, anélkül, hogy nagy felszerelésre vagy személyzetre lenne szükség, ami a víz alatti feltárások terén komoly kihívásnak bizonyult. A FullDepth az EIZO DuraVision EVS1VX képoptimalizáló rendszerét telepítette a drónok által rögzített képek feljavítására. Funatsu úrral, az értékesítési részleg vezetőjével arról beszélgettünk, hogyan használják az EVS1VX-et a víz alatti drónok képalkotó rendszerében.

A FullDepth víz alatti drónja: DiveUnit300

Alkalmazások a víz alatti drónok képfelvételéhez

Gátak
Gátak
Csővezetékek
Csővezetékek
Vízi utak
Vízi utak
Tengeri szélerőművek
Tengeri szélerőművek

Meséljen nekünk a cégük víz alatti drónjairól.

Az ipari víz alatti drónunk, a DiveUnit300 Japán első víz alatti drónja. Fel van szerelve lebegő funkcióval, Full-HD kamerával, és 300 méteres maximális merülési mélységre képes. Körülbelül 28 kg-os súlyával elég kicsi ahhoz, hogy két felnőtt is tudja kezelni. Legnagyobb jellemzője a videójeleket továbbító 3,7 mm vékony kábel. Az optikai szálat védő bevonatos kábel szilárdsága elég erős ahhoz, hogy 136 kg súlyt is kibírjon. Ezenkívül a PC és az LTE egység egy külön erre a célra kialakított hordtáskában van elhelyezve, ami lehetővé teszi a valós idejű online videómegosztást. Ez lehetővé teszi a videók távoli helyszínen történő ellenőrzését.

DiveUnit300

DiveUnit300

A drón irányítása
DuraVision EVS1VX és víz alatti drón DiveUnit300

DuraVision EVS1VX és víz alatti drón DiveUnit300

Hogyan használják az EVS1VX-et?

A víz alatti drónkamera által rögzített képeket HDMI-jelekké alakítják, és az EVS1VX-be táplálják be, ahol a láthatóság javítása érdekében feldolgozzák, majd HDMI-n keresztül egy nagy fényerejű monitorra kivetíti a képeket. A rossz látási viszonyok mellett készült víz alatti képek valós időben élesíthetők, így a kezelő részletesen ellenőrizheti ezeket. A víz alatti zavarosság mérsékelhető, és a képek megfelelő kontrasztossággal ellenőrizhetők, így könnyebben megtalálhatók a javítandó problémás területek az infrastrukturális létesítményekben, például a csőalagutakban, illetve a gátak felszíni szerkezeteiben.

Mi az oka annak, hogy az EVS1VX képoptimalizáló rendszert választotta, és milyen előnyei vannak?

Elsősorban azért választottuk az EVS1VX-et, mert nemcsak kisebb és könnyebb volt, mint más cégek termékei, hanem a felépítés minősége is jobb volt, és a hardver megbízhatóbb. Ezenkívül a kábelezés egyszerű, ami megkönnyíti a karbantartást, és hosszú távon sokat segít nekünk. Az EIZO egy EVS Image Optimization Utility nevű segédszoftvert is biztosít, amely lehetővé teszi a kép részletes beállítását az igényeinknek megfelelően - a homály, a sötét területek, a színek és a nagy ISO-zaj mind korrigálhatók, és a finom repedések is jobban kivehetővé tehetők. Minden paraméter finomhangolható aszerint, hogy a különböző vízminőségi körülmények között mennyire alacsony a láthatóság. A rendszer pozitív benyomást keltett az ügyfeleinknek tartott bemutatók során, mivel valós időben teszi lehetővéa kép élesítését a kívánt területen.

A víz alatti drón által rögzített képek finomhangolása az EVS Image Optimization Utility szoftver segítségével. A 0:00 - 0:26 időbélyeg a vízvételi torony ellenőrzését ábrázolja. A 0:27 - 1:04 időbélyeg egy csővezeték ellenőrzését ábrázolja. A piros kerettel jelzett terület a paraméterek beállítása után kapott kép.

A folyókban és óceánokban található infrastrukturális létesítmények esetében a búvároknak általában fényképeket kell készíteniük, és bizonyos esetekben el kell távolítaniuk a vizet, ami több napos munkát és jelentős erőforrásokat igényel. A víz alatti drónok biztonságos és hatékony vizsgálatokkal alternatívát kínálnak. A zavarosság környezetenként változik, attól függően, hogy hol készülnek a képek. A zavarosság a víz optikai jellemzője - a víz relatív tisztasága alapján mérik -  amelyet az befolyásol, hogy mennyi kaolin anyag (egy agyagfajta) keveredik a vízbe. Ennek hatására a víz színe a fehértől a barnáig bárhol megjelenhet. A képek láthatóságát javító EVS1VX használatával az ellenőrzési pontok egyértelműen ellenőrizhetők, és a problémás területek a gyors reagálás érdekében időben felismerhetők.

Van további megjegyzése az EIZO számára?

Japánban a folyók zavarossága nagyon magas, és sok esetben az ellenőrzés még akkor is rendkívül nehéz, ha víz alatti drónnal filmezünk. Nagy zavarosságú környezetben a rögzített képeket látható fényű kamerával akkor lehet ellenőrizni, ha az objektum 1-2 cm-es távolságban közel van. A nagylátószögű objektíves kamerával rögzített képeket azonban nehéz ellenőrizni. Ilyen esetekben várjuk az EIZO folyamatos technológiai fejlesztéseit, amelyek segítenek reagálni ilyen helyzetekben a rögzített képek élességének javításával, anélkül, hogy infravörös kamerát kellene használni.

Logo fulldepth

A FullDepth-ről

A FullDepth a tenger legmélyebb részeiről kapta a nevét. A cég neve az alapító azon vágyát tükrözi, hogy saját szemével láthasson mindent a mélytengerben, amely állítólag a Föld utolsó feltáratlan régiója. Ezt az álmot üzleti céljaival összehangolva a FullDepth még nagyobb potenciált valósít meg. Japán első víz alatti drón gyártójaként a vállalat egyedisége és erőssége abban rejlik, hogy termékeit a célalkalmazásnak megfelelően testre szabja, például a folyók vagy az óceán számára. A tengeri szélenergia-termeléstől kezdve az infrastruktúra karbantartásán át a gátak, csatornák és folyami hidak kezeléséig a Full Depth továbbra is reagálni és növekedni fog egyedi technológiáinak és fejlesztési képességeinek felhasználásával, hogy megfeleljen a felhasználók széles körének elvárásainak.