CuratOR Referencia

Luxemburgi Szívklinika INCCI

Az orvosi kijelző lehetővé teszi a minimálisan invazív munkát a hibrid műtőben. Az INCCI szívklinika egy hatékony és felhasználóbarát, intuitív szoftverrel ellátott sebészeti panelre támaszkodik.

INCCI_Image_01.jpg

2016 vége óta a luxemburgi INCCI szívklinika a világ egyik legmodernebb hibrid műtőjével rendelkezik. A közvetlenül a műtőbe telepített röntgenberendezéssel lehetővé teszi a minimálisan invazív műtéteket, például a szívbillentyűk beültetését. Ehhez jó röntgensugaras vizualizációra és ezáltal magas képminőségre van szükség. Annak érdekében, hogy a technológia élvonalába tartozzon ezeknél a létfontosságú eljárásoknál, az INCCI az EIZO teljes körű megoldására támaszkodott, és a Surgical Panel SP2-24-49-et a vállalat saját CuratOR™ Caliop vezérlőszoftverével együtt telepítette. Ez leegyszerűsíti a képanyagok széles körének gyors előhívását és a betegadatok kezelését a műtét során. Támogatja továbbá a hatékony képkezelést, a videokonferenciát és a kommunikációt a röntgenrobotokkal és a helyszínen a betegképalkotáshoz használt PACS/RIS-rendszerrel egy DICOM-munkalistán keresztül. Az SP2-24-49 higiénikus és biztonságos megoldást jelent az INCCI rendkívül összetett műtéteihez.

INCCI_Schmidt_Alexander.jpg

"Szakterületünk a szívbillentyűhibák és a szív közeli érbetegségek kezelése, a koszorúerek revaszkularizációja és a szív reszinkronizációs terápiája aktív eszközrendszerekkel" - magyarázza Alexander Schmidt, az INCCI hibrid-műtőtechnikusa. "Az elmúlt években ezeken a területeken a hagyományos sebészeti eljárásoktól a minimálisan invazív módszerek vagy az intervenciós terápiák irányába történt fejlődés. Ezt nagyrészt a modern orvosi képalkotás által a hibrid műtőkben kínált opciók tették lehetővé."

Alexander Schmidt

Hibrid műtőtechnikus az INCCI-nél

A múltban a betegeket a kardiovaszkuláris laboratóriumban kellett kezelni, ami higiéniai szempontból problémás. A hibrid műtővel minden komplikáció sokkal könnyebben elkerülhető a beépített röntgenberendezéseknek köszönhetően.

Az SP2-24-49 támogatja az új hibrid műtőben és a vezérlőteremben folyó összes munkát, ahol az EIZO 4MP 30"-os monitorait egy Large Monitor Manager vezérli. A pilótafülke és a műtő közötti kommunikáció mindenkor biztosított a mikrofonnal ellátott intercom rendszernek és az EIZO rendszernek köszönhetően. A hibrid műtőben található Surgical Panel szintén a CuratOR™ termékcsalád része, és két különböző kijelzőből áll: egy 24″-os képernyő a hibrid műtőtechnikus vagy a műtősnővér munkaállomásaként, amelyen sebészeti dokumentáció készíthető, illetve más hálózati rendszerek elérhetők, valamint egy 49″-os képernyő megfigyelőállomásként, amelyhez röntgenrendszer is csatlakoztatható. Az INCCI kérésére az érintőképernyő és a normál billentyűzet helyett vezeték nélküli billentyűzetet használtak, amely rugalmasabb munkavégzést tesz lehetővé.

Gyors képforrás-váltás és ideális interfészmélység

Az INCCI-nél az SP2-24-49-et elsősorban endoszkópos eljárásokhoz használják, és a különböző képforrások gyors átkapcsolásának köszönhetően már bizonyított. Az EIZO CuratOR™ Caliop szoftverének telepítésével a kezelés teljesen egyszerű. "Ha például az orvos nem lát valamit elég jól, és ezért echokardiográfiás képre van szüksége, elég egy kattintás az egérrel, és máris láthatja azt a monitoron" - magyarázza Schmidt. "Addig mindig körbe kellett forogni az asztal körül és meg kellett keresni a megfelelő eszközt, hogy a monitoron megnézhessük. Az EIZO Surgical Panellel minden egy kijelzőre gyűjthető és könnyedén kezelhető".

Az SP2-24-49 másik előnye az interfész mélysége, amely tökéletes kapcsolatot tesz lehetővé a hibrid műtő összes beépített rendszerével. Van például egy angiográfiás rendszer robotkarokkal és két nagy, 60″-os képernyő az EIZO-tól, amelyeket közvetlenül a rendszerbe integráltak. Itt különösen fontos volt a sugárvédelem betartása. Figyelembe kellett venni azonban a másik szolgáltató ellátó egységeiből érkező jeleket is. Az EIZO megbízhatóan feldolgozza az összes adatot, és így biztosítja a hibrid műtőben a képernyők és készülékek közötti kommunikációt.

Intuitív kezelés az EIZO Caliop szoftverével

Az SP2-24-49 készülékhez telepített CuratOR™ Caliop vezérlőszoftver számos alkalmazási lehetőséget integrál: például videó rooting, betegkezelés, adatmegjelenítés és tárolás. "A felhasználói felület moduláris felépítésű, ezért a felhasználók számára könnyen kezelhető" - jelenti Paul Fiedler, az EIZO projektmenedzsere. "Az egyes modulokat a műtőben szokásos folyamatokhoz tervezték: a nevet be kell írni, és a beteg aktája azonnal megjelenik a kijelzőn, majd a videorendszer beállítható és rögzíthető. Ezeket az adatokat közvetlenül a beteghez hozzá lehet rendelni és elmenteni a kórházi rendszerben."

Az INCCI egy másik termében még mindig egy másik szolgáltató szoftverét használják, de a karbantartási költségek ehhez képest magasabbak, a válaszidő hosszabb és a kezelés bonyolultabb. "Ott például előbb meg kell keresni és be kell írni a betegszámot" - mondja Schmidt. "A Caliop felületénél viszont figyelmet fordítottunk a különösen felhasználóbarát menüvezérlésre. Az ikonok egyértelműen meghatározottak, és használatukhoz még csak nem is kell ismerkedni velük. A kezelés gyerekjáték. A régi szoftverünkkel először bonyolult beállításokat kellett elvégezni, és olykor még mindig nem ismertünk fel valamit a kijelzőn, vagy nem volt jel. Az ok keresése aztán mindig rendkívül időigényes volt. A Calioppal nálunk ez még nem fordult elő, és magára a műtésre koncentrálhatunk."

Egyszerű karbantartás az online szerviznek és az indítási elvnek köszönhetően

A hibrid műtőkben az állásidő különösen költségigényes. Egy percnyi műtéti idő értéke már 35-70 euró körül mozog. Ezért fontos, hogy a karbantartási szerződéseknél rövid válaszidőt biztosítsunk. Egy helyi orvostechnikai céggel való együttműködésnek köszönhetően az EIZO biztosítja ezt a gyors, teljes körű szolgáltatást. Ez magában foglalja az éves karbantartást, beleértve az összes szükséges pótalkatrészt és támogatást. "Ha problémám adódik az SP2-24-49 kezelésével, felhívom az EIZO-t, és vagy közvetlenül online javítják, vagy ha ez nem lehetséges, akkor időpontot egyeztetnek, hogy a javítás mihamarabb a helyszínen történjen" - magyarázza Schmidt. "Eddig csak egy hiba fordult elő a képmegjelenítéssel kapcsolatban. Ezt a nap folyamán online azonnal ki lehetett javítani." Bár az EIZO távoli hozzáféréssel rendelkezik a Surgical Panelhez, ezt a hozzáférést adatvédelmi okokból mindig a kórháznak kell megerősítenie, és a kórházi személyzetnek egyéni jelszavai vannak a betegadatokhoz.

"A karbantartás során a csomagtartó elvünk biztosítja a gyors és egyszerű hozzáférést a panel technológiájához, ugyanakkor a legmagasabb higiéniai normákat is garantálja" - magyarázza Fiedler. "Az a tény, hogy a teljes szerkezet élek nélkül van az üvegfalba ágyazva, azt jelenti, hogy a széleken nem rakódnak le szennyeződésrészecskék, és a tisztítás még a szigorú klinikai irányelvek mellett is lehetséges"." Az SP2-24-49 előlapja egy üveg- és acélkeretes szerkezetből áll, amelynek közepén egy üvegcsíkon ülnek a kijelzők. Ezt két láthatatlan retesz tartja lefelé. Az üveg tapadókorongja egy rövid rántás után a teljes üvegtáblát felfelé tudja fordítani, mint egy csomagtartót, amit az oldalsó két gáznyomásos csillapító tesz lehetővé. Az üveglap alatti kijelzőkre szerelt alkatrészek szintén könnyen karbantarthatók a forgatható alszerkezetnek köszönhetően.

Az INCCI és az EIZO közötti zökkenőmentes együttműködésnek és jó kapcsolatoknak köszönhetően már tervben van további műtők felújítása is. Ott a luxemburgi szívklinika a jövőben is az EIZO új fali konzoljaival szeretne az egyedi és nyitott rendszerekre támaszkodni.

Az INCCI

Az INCCI-t (Institut national de chirurgie cardiaque et de cardiologie interventionnelle) 1997-ben alapították Luxemburgban, és 2001 közepén nyitották meg. Küldetése, hogy egyetlen központban egyesítse a szívspecialistákat, hogy minden luxemburgi beteg számára a legkorszerűbb kezelést nyújtsa az invazív szívbetegségek területén. A klinika a szívbillentyűhibák és a szív közeli érbetegségek kezelésére, a koszorúerek revaszkularizációjára és aktív eszközrendszerekkel végzett szívritmus-javító terápiára specializálódott. Munkatársai jelenleg mintegy 110 szabadúszó alkalmazottat foglalkoztatnak.