CuratOR Referencia

Dornbirni Városi Kórház

Orvosi felvételek és betegakták technikai akadályoktól mentes megjelenítése. A rugalmas szoftvernek köszönhetően az integráció elektronikus adatfeldolgozásra szolgáló külső környezetekben is egyszerűen megvalósítható.

GNZ_0915.jpg

Az Ausztria Vorarlberg tartományában működő Dornbirni Városi Kórházban egészen a közelmúltig mindössze egyetlen monitorral felszerelt, hagyományos kivitelű laparoszkópos tornyokat használtak az orvosi beavatkozások képi megjelenítése céljára. Az optimális áttekinthetőség érdekében azonban külön képernyők szükségesek a sebész és az asszisztensek számára.

A dornbirni kórház ezért a műtők 2018 végén elvégzett felújítása keretében az EIZO GmbH CuratOR típusú sebészeti paneljeivel szerelte fel orvosi képalkotó rendszereit.

Az SP2-46T-24 modell üvegelőlapjával ellátott orvosi képalkotó eszközök kisebb méretű, SP1-24 típusú kijelzőkkel rendelkeznek. Az összes kórházi munkafolyamatot támogató, szabadalmaztatott és felhasználóbarát CuratOR Caliop szoftver egyszerűbb tette a meglévő informatikai struktúrába történő integrálást. A videojelek IP-hálózatokon keresztüli átvitelét lehetővé tevő CuratOR Alipe technológia telepítésének köszönhetően tömörítés nélkül, veszteségmentesen és minimális késleltetéssel továbbíthatók a szükséges orvosi felvételek és betegakták a kívánt műtőkbe. Ily módon a különböző videoforrások egyidejűleg jeleníthetők meg a korszerű videorendszeren, a fontos adatok pedig gyorsan és teljes körűen hozzáférhetők. 

Rendkívül lényeges, hogy az orvosi személyzet tagjai a műtők képalkotó eszközeit stresszes helyzetekben is gyorsan és egyszerűen kezelhessék, és hogy a készülékek használata ne vonja el a figyelmüket az összetett sebészeti beavatkozásokról. „Mivel a régi műtőink laparoszkópos tornyainak kezelése gyakran túlságosan nehézkesnek bizonyult, úgy döntöttünk, hogy a műtőtermek felújításával egyidejűleg a meglévő videorendszereinket is megújítjuk” – meséli Peter Palombo, a dornbirni kórház műszaki igazgatója. „A felhasználóbarát kialakítás, az optimális elrendezésű és késedelemmentes képmegjelenítés, valamint a rendszer egyszerű konfigurálhatósága a legfontosabb szempontok közé tartozott.”

Ezért 2017 nyarán képalkotó rendszer iránti pályázati felhívást tett közzé a dornbirni kórház. A különböző ajánlattevők rákövetkező hetekben bemutatott elképzelései közül az EIZO átfogó jellegű megoldást kínáló CuratOR sebészeti paneljei nyerték el leginkább a dornbirni kórház vezetőségének tetszését. A felújítási munkálatok első szakaszában elkészült négy műtőt 2018 decemberében adták át. A további három műtő kialakítását magában foglaló második építési szakasz várhatóan 2019 közepén fejeződik be.

Egyszerűen kezelhető képmegjelenítés az egyes intézmények igényeire szabva

A műtőkben alkalmazott új képalkotási rendszerek legfontosabb részeit az SP1-24 és SP2-46T-24 típusú sebészeti panelek képezik. A központi vezérlőegységként szolgáló SP1-24 modellhez 24 colos képernyő tartozik. „A felhasználói kezelőfelületek kifejlesztésekor mindig különös hangsúlyt fektetünk arra, hogy azok használata ne okozzon gondot a műtőkben dolgozó szakemberek számára, az ügyfelek igényeit pedig messzemenőkig figyelembe vesszük” – magyarázza Matthias Lubkowitz, az EIZO GmbH műtőkben használatos megoldásokért felelős részlegének alelnöke. „Kompatibilis rendszerünknek köszönhetően pedig a harmadik felektől származó szoftverek integrációja sem okoz gondot. Mi alkalmazkodunk a kórházak bevett munkafolyamataihoz, nem pedig fordítva.” Az EIZO például az egészségügyi intézményekben széles körben alkalmazott szabványok, mint például a DICOM vagy az HL7 támogatásán kívül szükség esetén a kórházak által fontosnak tartott adatelemek konfigurálását és testre szabását is szívesen elvégzi. Ily módon a kórházak elvárásaihoz igazított alkalmazások helyszíni integrációja adott esetben különösen rövid idő alatt végrehajtható. 

Az SP1-24 készüléket az SP2-46T-24 modell 46 és 24 col méretű sebészeti paneljei egészítik ki. A műtők üvegfalába süllyesztett módon beépített, orvosi felvételek megtekintésére szolgáló rendszerek videojelek megosztására és képek megjelenítésére egyaránt alkalmasak. A kérésre egyszerűen kezelhető érintőfelülettel is ellátható, 46 colos kijelző a különösen nagy méretének köszönhetően ideális megoldás képek és videofolyamok műtétek közbeni megjelenítésére. Különböző videoforrások egyidejű megjelenítésére is kiválóan alkalmas. „A képadatok teljesen automatizált exportálása archívumrendszerünkbe különösen egyszerű és felhasználóbarát” – mondja Palombo. „Mivel a tökéletesen átlátható felépítésű menüknek köszönhetően a rendszer kezelése egyáltalán nem vonja el a személyzet tagjainak figyelmét, teljes mértékben az orvosi beavatkozásra összpontosíthatnak.” A kórház központi PACS és KIS hálózataiból lekért adatok pedig közvetlenül a rendszeren keresztül jeleníthetők meg. Így a műtőszemélyzet bármikor hozzáférhet a szükséges információkhoz.

A videojelek IP-hálózatokon keresztüli átvitelét lehetővé tevő, optikai kábelekkel ellátott technológiával veszteség és késleltetés nélkül továbbíthatók a kívánt felvételek

Az EIZO videók továbbítására szolgáló, IP-hálózaton alapuló megoldásának köszönhetően való időben továbbíthatók a videojelek. Egyedül így lehetséges a Full HD és 4K felbontású videojelekkel kapcsolatos hatalmas adatmennyiségek egyidejű és tömörítetlen átvitele. Az e célra szolgáló optikai kábelek később még az ennél is nagyobb, akár 8K vagy 16K felbontású videók továbbítására is tökéletesen alkalmasak. Az említett kábelek lefektetése viszont jelentős kihívás elé állította a szakembereket. „Az üvegből készülő, műtőkben használatos optikai kábeleket a gyakran a mennyezetre szerelt mobil médiaszolgáltató egységekben (DVE) alkalmazzák. Ennélfogva különös figyelmet kell fordítani az esetleges kábelszakadások kockázatára” – magyarázza Lubkowitz. „Mivel a helyi partnerünk, a Sanova vállalat széles körű tapasztalatokkal rendelkezik az optikai kábelek lefektetése terén, elvállalta ennek kivitelezését.”

A videorendszer üzembe helyezésével kapcsolatban a külső részegységek, például a kórházban használt hálózati kapcsolók szakszerű integrációja további nehézséget okozott. „Rugalmas hozzáállású projektmenedzsmentünk azonban messzemenőkig figyelembe vette a felhasználói igényeket, és sikeresen megoldotta a külső kezelőfelületek integrálását” – fűzi hozzá Lubkowitz. „Így lehetővé vált számunkra, hogy a C-kartól az endoszkópokon át egészen a mobil sebészeti eszközökig a műtőfelszerelés valamennyi meglévő elemét tökéletesen hozzáigazítsuk az üzembe helyezendő új rendszerhez. Felhasználóbarát Plug-and-Play rendszerünk pedig az újabb komponensek későbbi integrációját is lehetővé teszi.” Saját fejlesztésű CuratOR Caliop szoftverünkkel pedig teljes körű ellenőrzés gyakorolható a CuratOR Alipe technológiával ellátott, videojelek IP-alapú továbbítására szolgáló hálózat felett. Adatvédelmi megfontolásokból a videojelek feldolgozása egy zárt hálózaton belül, műtőnként történik. Az adatok csak a felelős személy jóváhagyását követően továbbíthatók kívülre, például egy másik műtőbe vagy a konferenciaterembe, és akkor is kizárólag titkosított formában.

Ügyfélközpontú szolgáltatás és gyorsan elérhető támogatás

A rendszer üzembe helyezését megelőzően a műtőkben dolgozó személyzet valamennyi tagjai részt vett egy, az EIZO és Sanova vállalatok szakértő munkatársai vezetésével megtartott átfogó jellegű képzésen. A négynapos, napi két foglalkozást is magában foglaló képzés hasznos segítséget nyújtott a műtőorvosok és az asszisztensek számára az új készülékek és a különféle funkciók alapos elsajátítására. Az üzembe helyezés utáni első napokra elérhetővé tett helyszíni támogatás lehetőséget teremtett arra, hogy a dornbirni kórház munkatársaitól származó kérdéseket és esetleges változtatási igényeket azonnal megválaszolják, illetve kielégítsék. „A videorendszer teljes mértékben elnyerte munkatársaink tetszését” – mondja Palombo. „A nagyszerűen átlátható rendszer különböző elemeinek kezelése gyors és egyszerű. A számos, újonnan elérhetővé vált funkció használatához semmilyen módon nem kellett megváltoztatnunk a jól bevált munkamódszereinket. Az EIZO rendszere tökéletesen kiszolgálja a műtéti eljárások hatékony ellátását.” Az EIZO ügyfélszolgálata öt évre szóló és mindenre kiterjedő karbantartást is magában foglaló, teljes körű támogatást nyújt a dornbirni kórház számára. A helyi közvetlen kapcsolattartó szerepét betöltő Sanova Pharma GmbH az esetleges problémák gyors elhárítása érdekében a nap bármely órájában elérhető. Szükség esetén az EIZO távoli hozzáférés útján is hozzácsatlakozhat a rendszerhez. Így bármikor gyorsan rendelkezésre áll a hatékony segítség.

GNZ_0985.jpg

„A videorendszer teljes mértékben elnyerte munkatársaink tetszését. A nagyszerűen átlátható rendszer különböző elemeinek kezelése gyors és egyszerű. A számos, újonnan elérhetővé vált funkció használatához semmilyen módon nem kellett megváltoztatnunk a jól bevált munkamódszereinket. Az EIZO rendszere tökéletesen kiszolgálja a műtéti eljárások hatékony ellátását.”

Peter Palombo

Dornbirni kórház műszaki igazgatója

Jelenleg az 1983-ban átadott, önkormányzati fenntartású Dornbirni Városi Kórház az egyetlen közkórház Ausztria Vorarlberg tartományában. Az ortopédiától az általános sebészeten keresztül egészen az évente mintegy 1500 babát világra segítő szülészetig számos különböző osztályt működtető kórház 280 ágyas. A kórház ezenkívül egy 30 ágyas utógondozási osztályt is fenntart. A kórház személyzete jelenleg mintegy 900 szakemberből áll.