EIZO Academy

Ergonómia a képernyős munkahelyen

Aktív hozzájárulás a munkavállalók egészségéhez és motivációjához.

EIZO_FlexScan_Ergonomie_Sideshot_DSF2300_sRGB_3000x2000.jpg

Az ergonómia a munkahelyen abszolút örök téma. De aligha tudja bárki, hogy mi számít igazán, és hogy egy megfelelően felszerelt képernyős munkahely gazdasági szempontból is kifizetődő.

Szobai körülmények

A környezet teszi a különbséget

Az ergonomikus munkahely alapjait az íróasztal helyes elhelyezése teremti meg. Lehetőség szerint ne közvetlenül az ablak előtt helyezzük el. Ha az ablak közvetlenül a monitor mögött van, a fényerősség-gradiens napközben egyértelműen túl nagy a kijelzőhöz képest: szemfáradtság vagy fejfájás lehet a következmény. Ha viszont az ablak a munkavállaló háta mögött van, akkor zavaró tükröződések jelennek meg a monitoron.

Az íróasztalnak az ablakfelületekkel párhuzamos elhelyezése ideálisnak bizonyult. A vakításmentes munkahely biztosítása érdekében ajánlott az ablakokra redőnyöket vagy redőnyöket is felszerelni. Elegendő és vakításmentes mennyezeti világításra is szükség van; a 400 és 600 lux közötti megvilágítás az optimális.

Az alkalmazhatóság a kulcs

Íróasztal és irodai szék

Nem minden íróasztal egyforma: ami rövid távú otthoni használatra megfelel, általában nem felel meg a napi nyolc vagy több órán át tartó intenzív használatra szánt íróasztal ergonómiai követelményeinek.

A számítógépes munkaállomásnak szánt íróasztalnak 68 és 76 centiméter között állítható magasságúnak kell lennie, és kellően nagy, tükröződésmentes munkafelülettel kell rendelkeznie. Az íróasztal akkor van megfelelően beállítva, ha a comb és az íróasztal alsó széle között körülbelül tíz centiméternyi hely van. Különös figyelmet kell fordítani az irodai székre is. Legalább nyolc órás használatra alkalmasnak kell lennie, és nagyfokú stabilitást kell biztosítania. A magasságállítás és az állítható háttámla szintén elengedhetetlen. Ideális esetben az ülésnek ágyéktámasszal is rendelkeznie kell, amely aktívan támogatja a gerincet az ágyéki régióban. Megállapították, hogy az optimális üléspozíció akkor érhető el, ha a felső és alsó lábszárak derékszöget zárnak be, és a lábfejek laposan a padlón vannak. A felső és alsó karoknak szintén derékszöget kell alkotniuk, és az alkaroknak lazán kell az asztalon nyugodniuk anélkül, hogy a vállakat fel kellene emelniük.

Meg kell jegyezni, hogy az ülőhelyzetet nem szabad hosszú ideig mereven tartani, hanem gyakrabban kell változtatni, hogy elkerüljük a csontrendszer és a porckorongok egyoldalú megterhelését. Az ülőgolyók hasznos alternatívát jelentenek, legalábbis átmenetileg, és jót tesznek a porckorongoknak. Egészségügyi szempontból is ajánlatos a munka egy részét állva végezni. Ezt egy beépített elektromos magasságállítással ellátott íróasztal teheti lehetővé a felhasználó számára.

Egészséges testtartás

A monitortól 50-80 cm távolságban a látószögnek legalább 20 fokosnak kell lennie. Az ergonómiailag kedvező testtartás érdekében az alkart körülbelül 90 fokos szögben kell behajlítani; a tenyértámasz tehermentesíti a csuklót. A comboknak párhuzamosnak kell lenniük a padlóval, a fáradtság megelőzése érdekében opcionális lábtámasszal.

Grafik_Ergonomie_4_3000x2000.png

A munkahely központja

A megfelelő monitor kiválasztása

A monitor a munkahely középpontjaként különleges jelentőséggel bír. A lapos képernyők előnye többek között az, hogy lényegesen kevesebb helyet foglalnak az asztalon, és nagyobb képátlóval is kaphatók. Mindazonáltal nem minden síkképernyős monitor alkalmas fenntartás nélkül a munkahelyi nagy igénybevételre. A fényes panelfelülettel rendelkező (glare típusú) kijelzők például az erős tükröződések miatt nem alkalmasak. A felhasználó ösztönösen olyan testtartást vesz fel, amelyben igyekszik elkerülni még a kisebb fényvisszaverődéseket is. Ez hosszú távon feszültséget vagy akár tartásproblémákat is eredményezhet. A magas fényű kerettel rendelkező készülékek szintén nem optimálisak. Ez ugyan elegánsan nézhet ki, de a tükröződések miatt irritálja a szemet.

Az olyan monitorok, amelyek akár csak minimálisan is villognak vagy villognak, alapvetően alkalmatlanok professzionális használatra.

A modern síkképernyők villódzását a háttérvilágítás fényerőszabályozása okozza. Itt gyakran alkalmazzák a PWM (impulzusszélesség-modulációs) módszert, de az érzékeny emberek idegesítő villogást észlelhetnek. A fényerőszabályozás másik lehetősége az egyenáramú dimmelés, amelynél a fényerő szabályozása az áram intenzitásának beállításával történik. Ennek a változatnak azonban van egy hátránya is: alacsony képernyőfényerőnél nehéz a színt szabályozni. A monitorokra specializálódott EIZO itt érdekes megközelítést követ: Itt mindkét technológiát egy készülékben egyesítik. A PWM-vezérlést alacsony fényerőnél, az egyenáramú dimmelést pedig magas képernyőfényerőnél alkalmazzák. Az eredmény minden körülmények között villódzásmentes és szembarát képet eredményez.

Grafik_Ergonomie_5_3000x2000.png

Rugalmas állvány

Ahhoz, hogy minden ergonómiai követelménynek megfeleljen, érdemes olyan monitorral rendelkeznie, amely rugalmasan állítható magasságú. Fontos, hogy a monitor ne csak felfelé legyen széles állítási tartományban állítható, hanem szükség esetén az asztallapra is leengedhető legyen. Így a készüléket optimálisan a munkavállaló egyéni igényeihez lehet igazítani. Az alkalmazási területtől függően ritka esetekben a kijelző pivot funkciója is hasznos lehet.

Természetesen a monitornak kellően nagy munkafelületet kell biztosítania. Az irodai alkalmazásoknál a 22 és 24 hüvelyk közötti képernyőátló vált a szabványnak. A panel felbontását ésszerűen kell megválasztani: A kijelző minősége és az asztali munkaterület közötti jó kompromisszum a 24"-os kijelző, amelynek natív felbontása 1920x1200 pixel (WUXGA). Az ilyen készülékek előnye, hogy az A4-es oldalak eredeti méretükben jeleníthetők meg. Az alkalmazási területtől függően, például egy CAD-munkaállomás esetében, 27" és 31" közötti képernyőátlójú, 2560x1440 és 4096x2160 (4K) pixeles vagy annál nagyobb felbontású kijelző is lehetséges. Annak érdekében, hogy a felhasználót ne irritálják a kontrasztváltozások, és minden nézési irányból ugyanolyan magas képminőséget kapjon, ajánlott IPS- vagy VA-panelekkel ellátott készülékeket használni, amelyek a betekintési szög stabilitása szempontjából egyértelműen jobbak a TN-paneleknél.

Monitor és bemeneti eszközök

Helyes pozicionálás

A legjobb monitor sem tudja megmutatni az erősségeit, ha nem megfelelően van elhelyezve az asztalon. Ergonómiai szempontból a felhasználóval szembeni pozíció előnyösebb. Ha viszont a monitor oldalra van elhelyezve vagy túl széles, a fejet folyamatosan a megfelelő irányba kell fordítani, ami kedvezőtlen testtartáshoz vezet. Ennek eredménye a váll és a nyak területén jelentkező feszültség, valamint fejfájás. A felhasználó és a monitor közötti távolságnak 50 és 80 centiméter között kell lennie, az alkalmazott kijelző méretétől függően. Az optimális magassági beállítás akkor érhető el, ha a képernyő felső vonala egyértelműen a szemmagasság alatt van. Ehhez a képernyő és a testméret függvényében a kijelző széles beállítási tartományára van szükség. Fontos a széles beállítási tartomány lefelé, hogy a készülék szükség esetén akár az alaplap szintjére is leengedhető legyen. A felfelé irányuló beállítási tartomány nagyméretű felhasználók vagy kis képernyők esetében lehet fontos.

A számítógépes munkaállomásokon ma az ember-gép interfészek jellemzően az egér és a billentyűzet. Ergonómiai szempontból előnyös a puha tenyértámasszal ellátott billentyűzet, amely érezhetően tehermentesíti a csuklót. Az egér és a billentyűzet helyes elrendezése hatékonyan hozzájárulhat a kéztőalagút-szindróma megelőzéséhez.

A képernyő beállítása

A képernyő felső vonalának maximális magassága a vízszintes látóvonal alatt kell legyen. Ha emellett a látóvonalat a vízszinteshez képest kb. 35°-kal lejjebb helyezzük a képernyő közepére, elkerülhető a fárasztó és egészségtelen testtartás, és optimális látási feltételek érhetőek el.

Grafik_Ergonomie_1_3000x2000.png

Következtetés

Ergonómia a képernyős munkahelyen

Az ergonómiailag megfelelően felszerelt munkahely nem luxus, hanem abszolút szükségszerűség a vállalat jövedelmezősége szempontjából. Már egyetlen nap betegség miatti távollét is többe kerülhet egy vállalkozónak, mint egy ergonomikus irodai szék vagy egy rugalmasan állítható monitor. A megfelelő munkahely megelőzi a súlyos betegségeket vagy a testtartási problémákat, és így csökkenti a hosszú távollétek kockázatát. A modern számítógépes munkaállomások emellett motivációs forrásként is szolgálnak a munkavállalók számára, és így aktívan növelik a termelékenységet.

Ergonómia az irodában

NEW-stage.jpg

A NEW AG munkatársai EIZO FlexScan EV2795 monitorokon keresztül építik a jövőt

A korszerű munkahelyek kialakítása szabványosított képernyők használatát igényli. A megfelelő modell keresésekor a NEW az EIZO FlexScan EV2795 mellett döntött. Mivel ez a monitort a mobil és a megosztott íróasztalon történő munkavégzés követelményeinek egyaránt tökéletesen megfelel.

Tudjon meg többet
attiva_stage.jpg

Az Attiva SpA az EIZO monitorokkal való hibrid munkavégzésre áll át

Az elmúlt két évben a munka világa sokat változott, és egyre inkább a rugalmas munkavégzés irányába mozdul el, az iroda és az otthoni munkavégzés közötti gyakori váltásokkal. Hogyan védhető meg az egyes munkavállalók munkaergonómiája, kényelme és egészsége?

Tudjon meg többet
AEDES-3.jpg

A monitor helyettesíti a dokkolóállomást

Az Aedes ismét az EIZO monitorokat választja, és feleslegessé teszi a dokkolóállomást.

Tudjon meg többet

Még mindig vannak kérdései?

Mi és meghatalmazott partnereink szívesen segítenek Önnek a környezetéhez megfelelő modell kiválasztásában. Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot.

Kapcsolatfelvétel
H07_Kontakt.jpg