ColorEdge referencia

Marzotto - Innovációs vezető a textilipar digitalizálásában

Fonal a szövőgépben.

A Marzotto, a kiváló minőségű olaszországi keszthelyi gyapjú és szövetek vezető globális beszállítója azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a lehető legnagyobb mértékben digitalizálja tervezési és mintavételi folyamatát. Az EIZO ColorEdge monitorai fontos eszközt jelentenek az új digitális munkafolyamatban.

Nagy szükség van a digitalizálásra

Más iparágaktól eltérően a divatiparban a digitalizáció még mindig teljes lendületben van a tervezés, a mintavétel és a gyártás folyamatában. A fizikai szövetminták, amelyek előállítása és szállítása időigényes és költséges, komoly akadályt jelentenek az egyre gyorsabb tempójú világban. Nagy a nyomás, hogy gyorsabbá, hatékonyabbá és költséghatékonyabbá váljunk, hogy időben ki tudjuk elégíteni az ügyfelek igényeit. Az innováció motorjai az olyan ügyfelek, mint a Hugo Boss. A divatmárka azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2022-re elérje a beszerzés 99%-os digitalizáltsági szintjét.

Ezért kezdett el évekkel ezelőtt a Marzotto olyan digitális munkafolyamatot kifejleszteni, amely a fizikai fonal- és szövetminták használatát a valóban szükséges minimumra korlátozza. A cél az volt, hogy a ruhákról még a fizikai gyártás előtt valósághű digitális lenyomatot lehessen készíteni. A következő problémákat kellett megoldani: A szövetminták kétdimenziós CAD-adatainak felhasználásának nehézsége a háromdimenziós szövetek szimulálása, a valósághű színek kellő pontossággal történő ábrázolása, valamint az ügyfelek CAD-programjaihoz való kapcsolódás biztosítása.

Két öltönyös férfi bronzszoborként egy Marzotto épület előtt.

Az együttműködés mint sikertényező

A teljes mintavételi folyamat digitalizálásában számos szakma vesz részt. Ezek közé tartozik a színek, fonalak és szövetek mérése, az adatok közös interfészeken keresztül történő szolgáltatása, a digitális adatok megjelenítése az emberi szem számára a monitoron, valamint az adatok két- és háromdimenziós modellekké történő további feldolgozása, hogy csak néhány kulcsfontosságú munkafolyamatot említsünk, számos egyes lépésnek kell összefonódnia. "A legnagyobb sikertényező a hozzáértő partnerek működő hálózata, akik mindannyian együtt dolgoznak egy működő, átfogó munkafolyamaton" - magyarázza Luca Bicego, a Marzotto informatikusa a megbízhatóan működő munkafolyamat kihívását és sikertényezőjét. "Az elszigetelten működő egyedi megoldások nem érnek semmit, ha nem működnek együtt. Ezért olyan értékes az a szakértelem, amely a Digital Textile Connectionben egyesül" - mutat rá Bicego.

Marzotto Group

ColorEdge a vizuális munkafolyamat középpontjában

Amíg csak a megvilágítás-független L*a*b* színtérben mért értékek adategyeztetéséről van szó, a cél- és a tényleges értékek egyeztetése egyszerű. Amint azonban vizuális folyamatokról van szó, rendkívül fontos egy abszolút pontos monitor, amely a digitális színértékeket az emberi szem számára láthatóvá teszi. "Hosszú ideig kerestünk olyan monitorokat, amelyek a digitális munkafolyamathoz szükséges reprodukálható pontosságot kínálják, és végül az EIZO-nál, a grafikus monitorok legnevesebb gyártójánál találtuk meg, amit kerestünk" - magyarázza Luca Bicego.

A Marzotto jelenleg 37 tervezőt foglalkoztat 6 helyszínen. A cél az, hogy ugyanaz a virtuális szövetdarab minden monitoron ugyanúgy nézzen ki. Más szóval, ugyanaz, mint egy fizikai szövetdarab, amelyet 37 darabra vágtak és elküldtek a tervezőknek. E cél elérése érdekében a Marzotto ColorEdge CG319X és CG279X modelleket használ, és havonta kalibrálja őket. Annak biztosítására, hogy minden monitor ugyanazon kalibrációs célpontra legyen kalibrálva, a Marzotto a ColorNavigator7 és a ColorNavigator Network kombinációját használja. Ez egy felhőalapú megoldás, amelynek segítségével minden monitor decentralizáltan és a beépített kalibrációs érzékelőknek köszönhetően automatikusan is egységes célértékre kalibrálható. "A ColorNavigator Network a CG monitorok beépített kalibrációs érzékelőivel együtt rengeteg időt takarít meg nekünk azzal, hogy nem kell minden monitort külön-külön kalibrálnunk, hanem ezt távolról is el tudjuk intézni. Ezenkívül a kalibrációs célokat egységesen megváltoztathatjuk az összes monitoron, ha ez valaha is szükségessé válik.

Annak érdekében, hogy a fizikai mintákkal való megbízható összehasonlítást lehetővé tegyék, amelyek bizonyos munkafázisokban még mindig nem helyettesíthetők, a berendezés részét képezik a fénydobozok is, amelyek révén a minták szabványosított és stabil megvilágítása biztosított. Csak így érhető el a digitális és a fizikai minták valóban pontos összehasonlíthatósága.

Marzotto Group

CAD-szimuláció és terjesztés a DMIx felhőben

A digitális munkafolyamat vonzereje abban rejlik, hogy nem korlátozódik a kis szövetminták puszta szimulálására. A két- és háromdimenziós vizualizációs munkafolyamatba integrálva a virtuális szöveteket közvetlenül a digitális avatarokra is "fel lehet öltöztetni", és ki lehet értékelni a késztermékre gyakorolt hatásukat.

Ahhoz, hogy ez lehetséges legyen, a szövetet jellemző információkat az első fázisban kell rögzíteni. A Marzotto erre a célra a Penelope szoftvermegoldásokat használja. A digitális mintát, amely a színértékeken és mintázatokon kívül egyéb metaadatokat is tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a CAD programok számára, hogy szimulálják, hogyan viselkedik majd a szövet különböző világítási helyzetekben a háromdimenziós térben, az utolsó lépésben feltöltik a ColorDigital DMIx Cloud rendszerébe, ahol aztán a Marzotto ügyfelei számára digitális eszközként elérhetővé válik.

Nő dolgozik a szövőgépnél.

Lenyűgöző eredmények

A munkafolyamat digitalizálásának sikere magáért beszél: a Marzotto jelentősen le tudta csökkenteni az időt, amely egy új digitális szövetminta egyedi elkészítéséhez szükséges egy ügyfél számára, a fizikai mintához képest, és ezáltal egyre szigorúbb határidőket tudott betartani.

Ennek eredményeképpen a Marzotto gyorsabban, egyedibben és költséghatékonyabban tudja ellátni ügyfeleit a legjobb minőségű szövetekkel, és a lehető legjobban megfelel az egyre dinamikusabban fejlődő piac igényeinek.

Tudjon meg többet a Marzottóról: www.marzottogroup.it