Miért éppen az EIZO?

Légi felvételeket készítő fotósként fontosnak tartom azt, hogy a színek pontosan úgy jelenjenek meg, ahogy a magasból megszemlélve érzékeltem azokat. Ehhez azonban elengedhetetlenül fontos a valósághű színmegjelenítésre alkalmas monitor. Az ilyen készülékek a külső felekkel történő együttműködést is jelentősen megkönnyítik. Éppen ezért már hosszú évek óta lehetőség szerint csakis EIZO monitorokat használok a képfeldolgozási és kiértékelési feladataim elvégzéséhez. Csakúgy, mint sok más professzionális képszerkesztő, és gyakorlatilag bárki más, aki számára fontos a színek, színárnyalati értékek és kontraszthatások pontos megjelenítése. Az EIZO CG279X számos olyan funkcióval rendelkezik, amelyekkel pontosan az igényeimhez igazíthatom a kijelzőt a képek professzionális feldolgozása közben. Többek között a különböző színprofilok közötti gyors és egyszerű átváltás, a nagy színmélységű feketeárnyalatok és a nagy kontraszt, valamint a készülék általános megbízhatósága is idesorolható. CG279X készülékem átvételekor rendkívül meglepett, hogy a monitort teljesen mértékben összeállítva, nagyméretű és stabil belső rögzítésű dobozban szállították ki. Mindössze az íróasztalomra helyeztem, és máris üzemkész volt. A hátlapján található gomb megnyomásával a monitor szükség esetén gyorsan és egyszerűen eltávolítható az állványáról. Az immáron hónapok óta a munkaeszközömnek tekinthető ColorEdge CG279X monitort egy iMac Pro számítógépes munkaállomáshoz csatlakoztatva használom. Azonban az iMac Pro képernyője nem éppen a legalkalmasabb az AdobeRGB színeket alkalmazó megjelenítés kiértékelésére. Szín- és képreferenciaként ezért mindig a matt árnyalatú és antireflexiós felülettel is ellátott EIZO paneljét részesítem előnyben.

Szélmalmokról készített légi felvétel

Milyen érvek szóltak az EIZO ColorEdge CG279X monitor mellett?

A ColorEdge CG279X egyik legszembetűnőbb jellemzője a kerete. Ennek középső részén nyert elhelyezést a beépített kalibrációs érzékelő. Ennek használatával a monitor rendkívül pontosan és hatékonyan kalibrálható. A menük angol nyelven jelennek meg a készülékemen. A „SelfCalibration” elnevezésű kalibrálás az alábbi érintőképernyős menün keresztül úgy állítható be, hogy annak végrehajtása rendszeresen és meghatározott időben, még a munka megkezdése előtt megtörténjen. Ily módon a képernyő mindig ugyanolyan színekkel és megfelelő fényerővel jeleníti meg a képeket. Így nem kell többé külső színkalibráló eszközökkel bajlódnom. Továbbá a manuális kalibrálással sem kell többé vesződnöm. Az önkalibrálás egy nagyszerű funkció. A beépített kalibrációs érzékelő azért is különösen hasznos a számomra, mert a digitális kiadványokon kívül kétoldalas formátumú nyomtatott sajtóanyagokkal is foglalkozom. Ahhoz, hogy a légi felvételeim látványos színvilágát a nyomatok is megfelelően visszatükrözzék, a nyomatási színeknek pontosan meg kell egyezniük a monitoron látott ábrázolással. Ez azonban csak az Adobe RGB színtér teljes körű megjelenítésére alkalmas, széles színskálájú monitoron lehetséges. A légi fotózás szempontjából különösen fontos kék és zöld árnyalatok tekintetében az Adobe-RGB számottevően szélesebb választékot kínál az sRGB színtérnél.

Az immáron hónapok óta a munkaeszközömnek tekinthető CG279X monitort egy iMac Pro számítógépes munkaállomással együtt használom. iMac készülékem C típusú USB-csatlakozóját egy Radeon Pro Vega 64/16 GB grafikus kártya közbeiktatásával közvetlenül az EIZO monitor szintén C típusú USB-csatlakozójához csatlakoztattam hozzá.

Az ügyfeleim számára készítendő nagy felbontású légi felvételek végső minőség-ellenőrzésekor mindig a megfelelően kalibrált EIZO monitoron megjelenített képeket tartom elsődleges referenciának. A monitor a mindennapi munka közben is megbízhatónak és tartósnak bizonyul. Ezért minden egyes nap magabiztosan láthatók hozzá a műtermi feladataimhoz.

A ColorEdge CG279X monitor egyik legelőnyösebb tulajdonsága, hogy a Photoshop programon keresztül 100%-os nézet (2560 × 1440 képpontos, QHD felbontás) szerint tekinthetem meg a fotókat, ami jelentős mértékű segítséget nyújt a képek részletességének és élességének kielemzéséhez. Borotvaélesen jelennek meg a képek. A monitor a nagy kontrasztú légi felvételek legapróbb részleteit is nagyszerűen visszaadja, a színátmeneteket pedig hihetetlenül egyenletesen jeleníti meg. Ezt különösen nagyra értékelem, mivel rendkívül fontos a légi felvételek feldolgozásakor. A monitor automatikus kalibrálásával értékes idő takarítható meg, a ColorNavigator szoftver pedig lehetővé teszi, hogy szükség esetén gyorsan átváltsak a különböző színmódok között. Bár a ColorNavigator egy nagyszerű szoftver a monitorral kapcsolatos munkafolyamatok és a színprofilok rendben tartásához, a monitorom olyan funkcióval is rendelkezik, amelynek segítségével közvetlenül is elérhetők a képernyőn megjelenő menük. Ily módon egyszerűen előhívhatók a szükséges menük. A monitor elülső részén található érzékelők gombjaival különösen egyszerűen átválthatók a különböző színprofilok között.

A képfeldolgozás meglehetősen időigényes feladat. Valószínűleg több idő szükséges hozzá, mint magához a fotózáshoz. Vagyis sok időt töltök a képernyő előtt. Mindent egybevetve rendkívül lenyűgözőnek találom az EIZO CG279X modellt. Mindennap öröm rajta a munka. Jelentős mértékű segítséget nyújt a számomra a Flying Holland ügyfelei részére készített nagyszámú légi felvétel szokásos színkorrekcióinak ellenőrzésében és kijavításában.

Légi felvétel

A Flying Holland tevékenységi köre

A Flying Holland kiváló minőségű képeket igénylő ügyfelek, így például építészeti irodák, építőipari vállalatok, kormányzati szervek és folyóiratok megrendeléseinek teljesítésével foglalkozik. „Légi fotósként nemcsak fotózik az ember, hanem egyben nagyszerű áttekintést is kap a rendelkezésre álló képfeldolgozási lehetőségekről. A légi felvételek számtalan módon alakíthatók. Fontosnak tartom, hogy képfeldolgozás közben egyedi karaktert kölcsönözzek a felvételek számára.”

John Gundlach rövid bemutatása

„Tizenöt éves koromban ejtett rabul a fotózás világa. Később a hágai Királyi Művészeti Akadémián sajátítottam el a szakmai ismereteket. A fotózás és a grafika iránt érzett rajongásom minden egyes munkámban megmutatkozik. A vonalak játékán keresztül próbálok absztrakt jelleget kölcsönözi képeim számára.
Már hosszú ideje érdeklődéssel figyelem a táj és az épített környezet egymáshoz való viszonyát. 2013 tájékán vetődött fel bennem a gondolat, hogy mi lenne, ha légi felvételek segítségével ábrázolnám az említett viszonyrendszert.”

További információk a CG279X monitorról

CG279X CG sorozat
CG279X ColorEdge

A CG279X ideális a HDR tartalmak SDR mód szerinti megtekintésére és feldolgozására. A széles színtérrel és 16 bites 3D Look Up Table funkcióval rendelkező monitoron a legfinomabb színárnyalatok is pontosan jeleníthetők meg.

  • 68,4 cm (27 coll)
  • 2560 x 1440
  • IPS (Wide Gamut)
  • Beépített érzékelő önkalibrációhoz
  • Képarány 16:9
2347,00 EUR
RRP incl. 27 % ÁFA.
  • 68,4 cm (27 coll)
  • 2560 x 1440
  • IPS (Wide Gamut)
  • Beépített érzékelő önkalibrációhoz
  • Képarány 16:9